Boom kappen? Dit moet je weten

Boom kappen? Dit moet je weten

Het gebeurt nog vaak: mensen die een boom kopen zonder zich in te lezen over het groeigedrag.

 Het gevolg: een boom die veel te groot is geworden voor je tuin, voor overlast zorgt en mogelijk zelfs een gevaar vormt voor de veiligheid! Echter, de gedachte dat je de boom dan maar ‘even moet kappen’ is onterecht.

Bij het kappen van een boom komt namelijk meer kijken dan je in eerste instantie zou verwachten. In dit artikel gaan we nader in op belangrijke zaken waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je lukraak begint met kappen of een vakkundige hovenier inschakelt.

Soms is snoeien al voldoende

Voordat we het over het kappen van bomen gaan hebben, is het goed om te weten dat het snoeien van een boom wellicht al volstaat. Door bomen te snoeien kun je de omvang in toom houden, waardoor kappen wellicht niet meer hoeft.

Het snoeien is, met name bij grotere bomen, een klus waarvoor je over vakkennis moet beschikken. Daarom is het aan te raden om je in te lezen in hoe je de boomsoort die in je tuin staat moet snoeien. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Besteed het werk dan uit aan een hovenier.

Bomen kappen

Het kappen van bomen is niet een kwestie van ‘’zagen en klaar!’’. Sterker nog, een professioneel boomverzorger zaagt eerst de takken van de boom af. Vervolgens zaagt hij de boom in zijn geheel of in stukken om. Dat laatste gebeurt vaak als de boom in een woonwijk staat waarbij de boom bij zijn val schade aan de omgeving zou kunnen toebrengen.

Vergunningen voor het kappen van bomen

In iedere gemeente in Nederland zijn er regels voor het kappen van bomen opgenomen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Per gemeente kunnen de regels verschillen. Ga dus nooit zomaar over het tot kappen van een boom!

Huur je een boomverzorger in? Doe dan altijd navraag of er, voordat er tot kap wordt overgegaan, eerst wordt uitgezocht of er een kapvergunning nodig is. Meer informatie over kapvergunningen vind je hier: https://www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/koopwoning/kapvergunning/.

Bomen rooien

Naast het kappen van bomen kun je er ook voor kiezen om de boom te rooien. Het verschil zit hem in het feit dat bij een gekapte boom de boomstam achterblijft, terwijl bij het rooien van een boom ook de boomstronk wordt verwijderd. Zo komt de tuingrond weer vrij om ander groen te poten.

Bomen die klein blijven

Het kappen van een boom wordt door veel mensen als iets droevigs ervaren. Wil je nadat je boom is gekapt daarom een nieuwe boom planten, maar dan wel een boomsoort die klein blijft? Weet dan dat er zat mogelijkheden zijn. Je kunt onder andere kiezen voor de Slangenbast-esdoorn, het Krentenboompje of de Duivelswandelstok. Deze bomen worden doorgaans niet hoger dan 5 meter.

Wil je weten welke boomsoorten er nog meer klein blijven? Benader dan een hovenier voor tuinadvies. Op die manier weet je zeker dat je over een paar niet weer een grote boom in je tuin hebt staan. Het is daarbij aan te raden om al het groen in je tuin op elkaar af te stemmen. Sommige planten hebben bijvoorbeeld veel licht nodig en kunnen door de schaduw van een boom wellicht groeiproblemen krijgen. Wil je dus zekerheid over een juiste indeling voor je tuin? Laat dan een ontwerp voor je tuin maken.